Sebić treći, bronza za Srbiju!

Ex-Yu mix 2. avg 20219:33 > 12:17 23 komentara
Milenko Sebić
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Srpski strelac Milenko Sebić (36) osvojio je bronzanu medalju u disciplini 50 metara puška trostav na Olimpijskim igrama u Tokiju! To je prva medalja u istoriji Srbije u toj disciplini u muškoj konkurenciji.

To je ukupno peta medalja za Srbiju u Tokiju, a druga u streljaštvu, posle srebra Damira Mikeca. U tekvondou je zlatna bila Milica Mandić, a bronzana Tijana Bogdanović, dok su i basketaši uzeli bronzu.

Srbija na OI:

Bilo je izuzetno uzbudljivo. Milenko Sebić je bio u vrhu u prve dve serije u klečećem položaju, ali je potom usledio pad, pa je sa Hegom bio oko pete-šeste pozicije dobar deo takmičenja, kroz ceo ležeći stav i dobar deo stojećeg.

Međutim, onda su usledila dva velika kiksa direktnih konkurenata: Ščerbatsevič, koji je dugo bio na mestu koje donosi medalju, napravio je niz kikseva, jedan pucanj od 6,6. Dalje, Sergeju Kulišu upisana je jedna nula, jer je napravio neverovatan kiks tako što je pucao u tuđu metu, metu Hrvata Gorše.

*Milenko Sebić – bronzani ruski zet iz Trstenika

Njih dvojica prvi su ispali, posle dve serije u stojećem stavu. Zatim su usledile eliminacije (posle svakog pucnja, otpadao je najlošije plasirani), Hrvati Gorša i Maričić bili su daleko, tako da je bilo jasno da se Sebić sa Hegom bori za bronzu.

Ključnu prednost momak iz Trstenika je stekao u prvom eliminacionom pucanju: pogodio je 10,5, krug više od direktnog rivala, i do kraja je tu prednost sačuvao. Nije drama izostala, u direktnu borbu za bronzu Sebić je ušao sa 0,7 krugova prednosti, da bi obojica otpucali 10,0 u tom pokušaju.

Šanse za nešto više nije bilo, jer je zaostatak za vodećim tandemom bio veliki: zlatnu medalju osvojio je Džangdžong Džang sa 466 krugova, što je svetski i olimpijski rekord, dok je srebro uzeo Sergej Kamenskij iz Rusije sa 464,2 kruga.

Tok pucanja:

Milenko Sebić
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images

Posle prve serije u klečećem položaju, Sebić je drugi sa 51,9 krugova. Posle druge je bio treći sa 102,8 krugova, a četvrti takmičar ima 102,1. Usledila je nešto slabija treća serija, pa je Sebić posle klečećeg stava delio peto mesto sa Norvežaninom Hegom (153,1 krug). Ispred su bili Kamenskij (154), Kuliš (154,7), Ščerbatsevič (155,5) i Džang (155,6).

Posle prve serije u ležećem položaju, Sebić se izdvojio na petom mestu, ali je za tada trećeplasiranim Ščerbatsevičem zaostajao 2,6 krugova. Bolje je otpucao Sebić drugu seriju, ali su se i rivali digli, pa je srpski strelac skliznuo na šesto mesto. Zaostaje 2,2 kruga za medaljom, a posle treće i poslednje serije u ležećem, opet je Sebić bio šesti i zaostajao je 2,6 krugova za trećeplasiranim.

U stojećem položaju, Kuliš nije završio na vreme, jedan hitac mu nije uračunat, Ščerbatsevič je posle jednog lošijeg hica takođe pao.

Posle nekoliko odličnih hitaca Sebića , usledio je slabiji hitac sa 9,3, potom i još jedan od 9,5. Posle treće serije u stojećem položaju, ispali su Kuliš i Ščerbatsevič, a Sebić je zadržao treću poziciji jer je i Norvežanin Heg nešto lošije pucao.

Usledile su eliminacije (posle svakog pucnja, otpadao je najlošije plasirani), Džang i Kamenskij su se izdvojili, pa se Sebić već tada borio za bronzu sa Norvežaninom Hegom.

Hrvati Maričić i Gorša bili su daleko od borbe za medalju, a ključnu prednost nad Hegom, Sebić je stekao u prvom eliminacionom pucanju: pogodio je 10,5, krug više od direktnog rivala, i do kraja je tu prednost sačuvao.

Komentari (23)

Vidi sve komentare