Mitrović: Tradicija nas obavezuje

Ex-Yu mix 24. jul 202110:00 0 komentara
REUTERS/Laszlo Balogh

Debitovao je za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 2012. godine. Od Igara u Londonu iste godine i odlaska Slobodana Sora, Branislav Mitrović zajedno sa Gojkom Pijetlovićem čini tandem golmana nacionalnog tima.

Momak iz Novog Sada je osvojio apsolutno sve što se osvojiti može. Sigurno najupečatljiviji trenutak karijere je olimpijsko zlato iz Rija 2016. godine i velika pobeda u finalu protiv Hrvatske. Sa Mitrovićem na golu, Srbija će pokušati da odbrani tron.

U prestonicu Japana, srpski asovi su stigli iz Kavazikašija, gde su sa reprezentacijom Crne Gore odradili završne pripreme za najveću smotru svetskog sporta.

Tamo je sve proteklo kako treba. Imali smo sjajne uslove. Svako je imao svoju sobu, hrana odlična, o teretani i bazenu da ne govorimo. Prijao nam je sparing sa repezentacijom Crne Gore. Videlo se u početku da oni imaju više utakmica u rukama zbog utakmica u Svetskoj ligi, ali kako je vreme odmicalo bili smo sve bolji i bolji. Sve je išlo prema planu“, kaže Mitrović.

Iz ekipe koja se popela na najvišu stepenicu postolja u Brazilu, selektor Dejan Savić je u Japan poveo čak 10 igrača. Na Igrama će debitovati Dedović, Rašović i Lazić, koji iza sebe već imaju zavidan broj mečeva za reprezentaciju.

Cela situacija sa koronavirusom je sve poremetila. Moraćemo da se naviknemo na režim u olimpijskom selu i sve protokole. Mislim da će psihološka priprema biti podjednako važna kao i fizička. Verujem da smo kao grupa spremni da se prilagodimo svakoj situaciji“, istakao je Mitrović.

Adam Pretty/Getty Images

Srbija ima izuzetno tešku grupu. Za prolaz u četvrtfinale boriće se protiv Španije, Kazahstana, Australije, Hrvatske i Crne Gore. Prvi meč na programu je u nedelju 25. jula protiv Španije.

Realno konkrencija je jača nego u Brazilu. U Riju se znalo da ćemo o zlatu odlučivati Italijani, Hrvati i mi. Sada je drugačije. Bar sedam, osam ekipa sa punim pravom računa da može da ide do samog kraja. Naše je da odigramo najbolje što možemo, počev od prve utakmice protiv Španije“, u dahu govori Mitrović.

Sjajni čuvar mreže „delfina“ ne beži od velikih očekivanja nacije, koja je od vaterpolista navikla samo na najveće domete.

Nas tradicija obavezuje da se uvek borimo za najviši plasman. To je svima jasno. Za mnoge iz ove generacije ove će biti poslednje Olimpijske igre i učinićemo sve da ostvarimo što bolji rezultat. Kvalitet, iskustvo, želju i samopouzdanje imamo. Nadam se da ćemo i ovaj put ispuniti, pre svega svoja očekivanja, a onda i svih ljudi koji nas podržavaju“, istakao je na kraju razgovora Branislav Mitrović.