Prvo pa muško…. Zlato rukometaša 1972. u Minhenu

Ex-Yu mix 26. jul 202121:00 1 komentar
rukometna reprezentacija jugoslavije 1972.
Print screen

Naš narod bi rekao, prvo pa muško... Rukomet je u olimpijsku porodicu sportiva uvršten 1936, ali na prvim posleratnim igrama pojavio se tek 1972. u Minhenu i završen je trijumfom reprezentacije Jugoslavije.

Na takmičenju, koje je ostalo upamćeno i po napadu palestinskih terorista u kojem je ubijeno 11 članova izraelskog tima, Plave je predvodio legendarni Vlado Štencl i u prvih nekoliko mečeva videlo se da Jugoslavija ima „štofa“ daleko da dogura.

U grupi D ostvaren je maksimalan učinak, pobede protiv Japana, SAD i Mađarske. U polufinalnoj grupi Jugoslavija je bila bolja od Zapadne Nemačke i tadašnjeg svetskog prvaka Rumunije, dok je u odlučujućem meču bez većih poteškoća pala i Čehoslovačka – 21:16, koja je u polufinalu savladala favorizovani SSSR.

Povezane vesti

U legendarnom timu bili su: Zoran Živković, Abaz Arslanagić, Miroslav Pribanić, Petar Fajfrić, Milorad Karalić, Đoko Lavrnić, Slobodan Mišković, Hrvoje Horvat, Branislav Pokrajac, Zdravko Miljak, Milan Lazarević, Nebojša Popović, Zdenko Zorko i Albin Vidović.

Volim da razmišljam o trijumfu u Minhenu. Setim se da nijedna ekipa do tada nije tako naporno i dugo trenirala kao što smo mi to činili pre Igara 1972. To je bilo vreme kada su reprezentacije iz komunističkih zemalja trenirale danonoćno kako bi reklamirale svoje komunističke državne aparate. Ipak, najveća vrednost te ekipe bile su velike, sjajne ljudske osobine mojih igrača. Doslovce bili smo superiorni u svim elementima ovoga sporta. Pokazalo se tada da je na prostorima bivše Jugoslavije rukomet zaživeo kao popularan i jak sport. To se vidi i danas. Mnogi od tih igrača iz Minhena i danas su treneri, poput Pokrajca, Živkovića, Horvata, Arslanagića, Milkovića...“ isticao je Štencl.

O uspehu sa mnogo emocija priča i Hrvoje Horvat, koji je iste godine sa Partizanom iz Bjelovara postao klupski šampion Evrope.

Bili smo siromašni, imali smo jedva za malo jači ishranu. Nije to bilo kao danas, evropski i olimpijski šampioni u karijeri nisu zaradili gotovo ništa,“ priča u to vreme najbolji rukometaš sveta.

Milan Lazarević napominje da je je jedan od ključnih detalja bila odluka selektora Štencla da iz tima izostavi nekolicinu zvezda.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Za razliku od Svetskog prvenstva u Francuskoj 1970, gde je osvojena bronza, više nije bio primoran da trpi velike zvezde u timu, koje objektivno mogu mnogo da daju ekipi, ali i da joj oduzmu,“ kaže Lazarević.

Olimpijske igre u Minhenu bile su samo uvod u kasniju dominaciju jugoslovenskog rukometa.