Prvo pojedinačno olimpijsko srpsko zlato – Branislav Simić

Branislav Simić
Print screen

Prvu zlatnu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom za najtrofejniji jugoslovenski olimpijski sport, osvojio je Branislav Simić 1964. u Tokiju, u konkurenciji do 87 kilograma.

Povezane vesti

Malo je nedostajalo da Simić uopšte ne krene put japanske prestonice jer ga je selektor zbog loših rezultata na prethodne dve olimpijade u Melburnu 1956. i Rimu 1960. poslednjeg uvrstio na spisak. Sve ostalo je istorija.

Bio sam presrećan jer je moja medalja bila prvo olimpijsko zlato srpskog sporta u pojedinačnoj konkurenciji,“ pričao je pre nekoliko godina Simić, koji je četiri puta učestvovao na najvećoj smotri sportista.

Za sebe mogu da kažem da sam rekorder po broju učešća na Olimpijskim igrama jer sam i četiri puta bio vrhovni sudija i dva puta običan delilac pravde.

Simić je pored zlata iz Tokija na Olimpijskim igrama osvojio još jednu medalju, bronzu četiri godine kasnije u Meksiko Sitiju.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Osamdesetšestogodišnji Simić jedan je od 15 osvajača medalja koje je dao grad Zrenjanin.

Inače, prvu medalju i to bronzanu na OI osvojio je Branislav Martinović u Rimu 1960, u kategoriji do 63 kilograma.

Komentari (0)

Vidi sve komentare