Tadija Kačar – nepravda i „samo“ srebro 1976. u Montrealu

Tadija Kačar
Guliverimage

Braća Slobodan i Tadija Kačar obeležili su jednu eru jugoslovenskog boksa. Mlađi Slobodan bio je olimpijski šampion 1980. u Moskvi, ali to ne znači da je bio bolji bokser od godinu dana starijeg Tadije.

Obojica se svrstavaju u red najuspešnijih, ne samo boksera, već sportista koje je Jugoslavija ikada imala, a ono što Tadiju izdvaja od drugih je podatak da je osvajao zlatne i srebrne medalje na svim takmičenjika koja su se održavala u to vreme.

Povezane vesti

Plemenitu veštinu zavoleo je u ranom detinjstvu, a najveći uspeh ostvario je 1976. na Olimpijskim igrama u Montrealu, kada je u kategoriji do 71 kilograma osvojio srebrnu medalju.

Do finala jugoslovenski gromovnik upisao je četiri ubedljiva trijumfa, ali je u odlučujućem meču, jednom od najkontroverznijih ikada, izgubio od Poljaka Jeržija Ribickog sa sa neverovatnih 5:0.

Pronašao sam svojevremeno na internetu da je ta borba svrstana među deset najvećih krađa u istoriji. Tada je predsednik Svetske sudijske organizacije bio je Poljak i, kako bi se dodvorile svom šefu, sudije su donele skandaloznu odluku i trijumf dodelile Ribickom. Sećam se da mi je trener po završetku borbe rekao: ‘Raduj se, postao si olimpijski šampion’. Ne mogu da opišem svoj šok prilikom proglašenja pobednika, a video sam i da se Ribicki malo postideo,“ tri i po decenije kasnije pričao je Kačar.

Bio je drugi na svetu 1978, vicešampion Evrope 1974. i 1978.

Uspešna karijera nije ga omela da zapostavi studije i po struci je magistar sporta i fizičke kulture.

Tadija Kačar 1976. Olimpijske igre
Guliverimage

 

Komentari (0)

Vidi sve komentare