Ženska košarkaška reprezentacija – bronza u Moskvi 1980.

ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije Olimpijske igre 1980
Privatna arhiva

Ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je na Olimpijskim igrama učestvovala u Moskvi 1980. i iz prestonice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza vratila se sa bronzanom medaljom oko vrata.

Zbog bojkota Amerikanaca i još nekih zemalja na turniru je učestvovalo svega šest ekipa i igrano je po jednostrukom bod sistemu.

Povezane vesti

Jugoslavija je u prvoj fazi takmičenja izgubila dve utakmice, a posebno je bio bolan poraz od Bugarske u poslednjem kolu 81:79, koji je izabranice selektora Milana Cige Vasojevića košatao ulaska u veliko finale i duela sa aktuelnim olimpijskim šampionom Sovjetskim Savezom.

Ipak, moral je bio na najvišem nivou i Plave su u meču za treće mesto savladale Mađarsku sa 68:65 i osvojile prvu od dve olimpijske medalje u istoriji bivše države.
Duel za bronzanu medalju obeležila je sjajna Sofija Pekić, koja je postigla 29 poena.

San i želja svakog sportiste je da učestvuje na Olimpijskim igrama. Sa 18 godina sam i to uspela i otišla u Moskvu. Iako mlada, bila sam svesna svega, reprezentacije, odgovornosti da nosiš grb i zastavu na dresu, i da su sve oči iz Jugoslavije uprte u nas. Bili smo i dobra i kompaktna ekipa, sa dobrim stručnim štabom. Dobro je odigrala kompletna ekipa i eto, osvojile smo prvu olimpijsku medalju za našu zemlju. Ipak, tek po dolasku na aerodrom u Beogradu počele smo da shvatamo šta smo postigle. Tog trenutka sam znala da su sve godine odricanja, tone prolivenog znoja, sati, dani, meseci i godine treninga dobili svoje ime – olimpijska medalja. Niko srećniji i ponosniji nije bio od mene,“ kaže Vesna Despotović.

Privatna arhiva

Iste godine, mesec i po dana posle uspeha u Moskvi, dame su na Evropskom prvenstvu u Banjaluci osvojile, takođe, bronzanu medalju.

Pored pomenutih Pekićeve i Despotovićeve u ekipi su bile još: Vera Đurašković, Mirsada Bećirspahić, Jelica Komnenović, Mira Bjedov, Vukica Mitić, Sanja Ožegović, Marija Tonković, Zorica Đurković, Jasmina Perazić i Biljana Majstorović.

Komentari

Vaš komentar