Oboren prvi svetski rekord, senzacionalan Hafnaui

Vesti OI 25. jul 20214:59 > 6:40 0 komentara
Ahmed Hafnaui
Clive Rose/Getty Images

Podeljene su prve medalje na plivačkim takmičenjima, a junak dana je tunišanski plivač Ahmed Hafnaui koji je osvojio zlato na 400 metara slobodnim stilom. Oboren je i prvi svetski rekord na Igrama, što su učinile plivačice Australije u štafeti 4x100 metara slobodnim stilom.

Prvi svetski rekord na Igrama u Tokiju oborile su plivačice Australije u štafeti 4×100 metara slobodnim stilom. One su prethodni najbolji rezultat svih vremena, postavljen pre tri godine, popravile za skoro pola sekunde i sada iznosi 3:29.69. Srebro je uzela štafeta Kanade, a do bronze je na kraju ipak uspela da dođe štafeta SAD.

U izuzetno interesantnoj i brzoj trci na 400 metara slobodnim stilom za muškarce mladi 18-godišnji plivač iz Tunisa uspeo je da iznenadi favorite i uz sjajan finiš dopliva do zlatne medalje. Hafnaui je na ovaj način pokazao da Tunis ima adekvatne naslednike sjajnog Usame Melulija, koji je do ovog trenutka bio jedini osvajač olimpijskih medalja za ovu zemlju na plivačkim takmičenjima.

Hafnaui je na kraju trku završio u vremenu 3:43.36, ispred Australijanca Meklahlina koji je vodio poslednjih 150 metara i zabeležio vreme 3:43.52, dok je poslednje mesto na pobedničkom postolju zauzeo Amerikanac Kiran Smit sa 3:43.94.

Velikog razloga za slavlje ima i domaćin Igara. U sjajnoj finalnoj trci na 400 metara mešovito za žene, japanska plivačica Jui Ohaši u finišu je praktično „otela“ već viđeno slavlje američkim plivačicama Vejant i Flikinger, koje su na kraju uzele srebro i bronzu. Dok je aktuelna svetska i olimpijska rekorderka legendarna mađarska „Irol Lady“ Katinka Hosu ostala bez medalje, završivši tek na petom mestu.

Amerikanci su ipak došli do prvih zlatnih medalja na Igrama. Na trci 400 metara mešovito za muškarce najbolji je bio Čejs Kališ u vremenu 4:09.42, ispred zemljaka Džeja Literlenda sa 4:10.28. Bronzanu medalju osvojio je Australijanac Smit sa 4:10.38. Ipak, najveći spektakl je usledio na kraju programa. Oboren je prvi svetski rekord