Kalkulacije: Ko ide dalje Francuska, Srbija ili Hrvatska?

Rukomet 17. jan 202213:47 > 14:41 15 komentara
Tibor Illyes/MTI via AP via Guliver

Uoči poslednjeg kola u grupi, u kojoj se nalaze Srbija, Fracuska, Hrvatska i Ukrajina, jedino je izvesno da Ukrajina ne može u glavnu rundu za koju će se boriti Hrvatska, Francuska i Srbija.

Snage će odmeriti Francuska i Srbija, odnosno Hrvatska i Ukrajina. Francuska ima četiri, Hrvatska i Srbija po dva, a Ukrajina je bez bodova. Ukoliko Hrvatska opravda ulogu favorita protiv Ukrajine, a Srbija izgubi od Francuske, dalje idu Francuska i Hrvatska. Prema poslednjim informacijama, Srbija će u duelu sa Francuskom biti jača za jednog od najboljih bekova Evrope, Petra Nenadića.

Ukoliko Hrvatska ne pobedi Ukrajinu, a Srbija pobedi Francusku, dalje idu Srbija i Francuska. U slučaju da selekcije Hrvatska i Srbija nakon treće runde budu imale isti broj bodova, dalje ide Hrvatska.

Međutim, ukoliko Hrvatska, Francuska i Srbija prvu fazu takmičenja završe sa istim brojem bodova, odnosno, ukoliko Hrvatska pobedi Ukrajinu, a Srbija slavi protiv Francuske, na scenu stupa matematika.

Ukoliko Srbija ostvari pobedu nad Francuskom sa više od 26 golova u protivničkoj mreži, onda i minimalna pobeda vodi izabranike Tonija Đerone u drugu fazu takmičenja, u suprotnom, Srbija nastavlja takmičenje ako pobedi Francusku sa najmanje dva gola razlike. Hrvatska u pomenutim varijantama ostaje bez druge faze.

REUTERS/Ognen Teofilovski

Francuska može ostati bez plasmana u drugu fazu takmičenja, jedino ukoliko Srbija slavila sa sedam i više golova razlike, a Hrvatska pobedi Ukrajinu. Hrvatska igra protiv Ukrajine sa početkom u 18 časova, dok će Srbija i Francuska odmeriti snage sa početkom u 20 časova i 30 minuta.