Amerikanke grabe ka šestoj tituli

Vaterpolo 22. jul 201915:55 > 16:42
Getty Images/Catherine Ivil

Ženska vaterpolo selekcija Sjedinjenih Američkih Država lako je savladala Grčku, rezultatom 15:5 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Gvangdžuu.

U pobedi aktuelnih svetskih i olimpijskih šampionki, blistala je Medlejn Maselmen, strelac četiri pogotka. Po dva su dale Arija i Mekenzi Fišer. U taboru Grčke, dva pogotka upisala je Nikoleta Elefterijadu.

Selekcija SAD će u polufinalu (sreda, 10 časova) na megdan Australiji, koja je posle velike borbe u četvrtfinalu savladala Rusiju, rezultatom 9:7.

Junakinja važnog trijumfa bila je golman Gabrijela Palm sa 14 odbrana. Za golove su bile zadužene Rouvi Vebster (tri), Hana Bakling i Bronte Haligen (po dva). U selekciji Rusije dva pogotka postigla je Elvina Karimova.

Španija, finalista prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, opet je stigla do polufinala, posle ubedljive pobede nad evropskim šampionkama, selekcijom Holandije, rezultatom 12:8.

Silovit start i vođstvo „Furije” od 6:1, bili su dovoljni pulenkama Migela Anhela Osa Gaje da dođu do velikog trijumfa. Po četiri gola postigle su Ana Espar Ljaket i Maika Garsija Godoj. U selekciji Holandije tri pogotka upisala je Sabrina Van der Slot.

Najzanimljivije je bilo u poslednjem četvrtfinalu, u kojem su se sastale Italija i Mađarska. U dramatičnoj završnici slavile su Mađarice, rezultatom 7:6. Po dva gola u pobedničkom timu postigle su Dora Lejmeter i Greta Gurisati. Kod Italijanki, šest igračica postiglo je po jedan gol, a potpuno je podbacila jedna od najboljih, Izabela Kjapini.