Brguljan za SK: Imaćemo šta da kažemo u Parizu!

Vaterpolo 22. feb 202412:34 0 komentara
Draško Brguljan
REUTERS/Kacper Pempel

Vodeni sportovi su nosioci olimpijskog plamena u Crnoj Gori. Vizu za Olimpijske igre trenutno imaju jedrenje, vaterpolo i plivanje, a ljubitelji sporta se nadaju da će plamen nastaviti da se širi...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore je prebrodila dva izuzetno zahtevna i teška takmičenja, Evropsko i Svetsko prvenstvo, borila se se imperativom i rivalima, a na kraju je ostvarila san, stigla je do Pariza.

Nije bilo lako popularnim „ajkulama“. Na šampionatu Evrope u Zagrebu i Dubrovniku su morali da stignu do Svetskog prvenstva i stigli su. U Dohi su morali da stignu do olimpijske vize i stigli su, iako su odigrali dva meča u kojima je „mač visio nad glavom“, protiv Japana i Rumunije.

Nisu uspeli da naprave iskorak i umešaju se u borbe za medalju. U Hrvatskoj, Italija je bila bolja u četvrtfinalu, dok je u Dohi, bolja bila Španija. Imala je Crna Gora oscilacija. Odigrala je dobro protiv Hrvatske, SAD, Francuske, Grčke, Mađarske, Španije, Japana, Rumuninije, ali je odigrala jako loše drugu deonicu protiv Italije u Zagrebu, jako loše protiv Srbije u Dohi, dok je Španija u četvrtfinalu slavila na induvidualni kvalitet Peronea i Granadosa.

Foto: VPSCG

Crna Gora će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa Italijom, Hrvatskom, Grčkom, SAD i Rumunijom, dok drugu grupu čine – Španija, Mađarska, Srbija, Australija, Francuska i Japan.

„Ostvarili smo veliki uspeh. Vaterpolo reprezentacija je peti put uzastopno na Olimpijskim igrama, a ako se u obzir uzmu baza i infrastruktura sa kojom raspolažemo i uporedi sa ostalim zemljama koje će biti u Parizu uspeh dobija još veću težinu. Period iza nas je bio zahtevan i težak u svakom smislu. Nije se lako boriti sa imperativom i kvalitetnim rivalima, ali na kraju smo pokazali mentalnu i fizičku snagu. Sada sve misli treba usmeriti ka nikada jačem olimpijskom turniru, na kojem deset reprezentacija sanja i želi jednu od medalja“, naglasio je Draško Brguljan za Sport Klub pa nastavio:

Photo: European Aquatics / Tom Dubravec / CROPIX

„Slažem se da je bilo oscilacija. Imali smo odlične utakmice i pobede protiv selekcija koje su kasnije osvajale medalje, ali smo imali i velike padove, kao što je to bio slučaj protiv Italije u Zagrebu, odnosno Srbije u Dohi. Što se Španije i četvrtfinala tiče, tu nema mnogo priče, Perone i Granados su induvidualnim akcijama i kvalitetom rešili pitanje pobednika“.

Jedan od najboljih vaterpolista planete je nastavio sa izlaganjem:

„Šta je problem u četvrtfinalnim duelima? Krenimo redom. U ovom momentu, Crna Gora je ne spada u grupu favorita za osvajanje medalja, ali nastojimo da se približimo selekcijama koje to jesu. S druge strane, konstantno učešće na velikim takmičenjima, pet uzastopnih učešća na Olimpijskim igrama, uz plasmana od petog do osmog mesta, a bilo je i medalja, za Crnu Goru je zaista veliki, veliki uspeh. Ne bih se ponovo vraćao na priču o bazi i infrastrukturi, jer moramo da se fokusiramo na rad i borbu koja nam sledi“, Draško je nastavio sa izlaganjem u dahu:

Draško Brguljan
VPCSG

„Vratio bih se na priču o mečevima u nokaut fazi, odnosno četvrtfinalu. Fizička sprema nije sporna, ali uz fizičku, moramo da poradimo i na psihološkoj pripremi kompletne ekipe. Mladi momci moraju da veruju u sebe i svoje kvalitete, moraju da veruju da su kadri da na pleća obaraju velike rivale, jer je to osnovni preudslov da stignemo do onoga čemu težimo, a to su naravno, medalje na velikim takmičenjima. Smatram da imamo potencijala i da će uskoro stići i spomenute medalje“.

Sledi Pariz.

„Za razliku od Evropskog i Svetskog prvenstva gde smo bili pod moranjem, sada imamo imperativ da se spremimo fizički i psihički za iskušenja u Parizu. Lakih rivala nema, od starta takmičenja, svaka utakmica ima značaj finala i nosi prefiks biti ili ne biti. Cenimo i poštujemo sve rivale u grupi, ali ono što mora da bude stav kompletne ekipe je – idemo na pobedu, bez obzira na ime rivala. Da bi došli do tog stava, svi do jednog moramo da podignemo formu na nivo više“, naglasio je Brguljan, pa zaključio:

„Nemam nikakvu dilemu da ćemo imati šta da kažemo i pokažemo na Olimpijskim igrama u Parizu. Koristim priliku da čestitam jedriličarima na vizi koju su obezbedili, uz nadu da će sportska ekspedicija iz Crne Gore, pre polaska u Pariz biti još brojnija i jača“.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!