FINA SK: Srbija sve bolja, Crna Gora bez kontinuiteta

Vaterpolo 12. mar 20239:36 0 komentara
VPSCG/Krsto Vulović

Nekada su to bile epske utakmice, danas Srbija i Crna Gora traže način i put da se vrate u vrh svetske elite. Danas to još nisu, čak nisu ni glavni favoriti za osvajanje odličja. Treba strpljenja i mnogo rada da se ti pokušaji valorizuju.

Duel u Podgorici je potvrdio veći kvalitet Srbije u odnosu na rivala. Crna Gora je posle 12 minuta počela da pada, uz dosta sreće imala 5:5 na poluvremenu, ali u trećem periodu jednostavno nije mogla da izdrži nalet individualno kvalitetnijeg srpskog sastava. Pokrivanjem Mandića pa i Strahinje Rašovića ostao je prostor za druge igrače, pre svega Radulovića pa je Srbija sa 10:6 obezbedila mirnu završnicu.

Domaćin turnira, oslonjen ne centre Perkovića i Spaića, ostao je bez kvalitetne realizacije igrača više i pobeda Srbije je bila logičan ishod. Opterećena ličnim greškama, uskraćena sigurno za jedan peterac nad Mandićem Srbija je glavnog aduta imala u golmanu, najstarijem igraču susreta Branislavu Mitroviću. Osujetio je sve napade rivala, zasluženo proglašen za najboljeg igrača susreta.

„Nastavili smo sa igrom iz druge dve četvrtine duela sa Grčkom. Imali smo kvalitetan ritam i što je najvažnije pobedili smo. Stalno ističem kako za ovu ekipu nema lakih rivala, svaki rival traži maksimum i to se videlo, bilo je prisutno. Na početku smo jednog novog puta i dobro je. Mi smo se protiv Australije tražili, činili smo to i u prve dve četvrtine sa Grčkom a onda smo počeli da igramo, da ličimo na nešto čemu težimo“ rekao je kapiten Branislav Mitrović.

VPSCG/Krsto Vulović

Crna Gora nije taj kvalitet da bi protiv ovakve Srbije mogla sebe da smatra favoritom i selektor Vlada Gojković je to konstatovao:

„Imali smo dobar početak a od druge četvrtine je počeo pad koji je u trećoj bio maksimalan. Individualno ne možemo da se nosimo sa Španijom, Grčkom i Srbijom. Uzdao sam se u naš kolektivni kvalitet, u snažnu igru sa dosta plivanja ali je nešto nedostajalo nemamo kontinuitet“.

Srbija u nedelju 12. marta igra sa Španijom, Grčka će odmeriti snage sa Australijom. U poslednjim mečevima srpskom sastavu na megdan stiže Gruzija dok će domaćin turnira imati tešku proveru sa Grčkom.

VPSCG/Krsto Vulović

„Sada je protivnik Španija ali ne bih o rivalima. Ponavljam, za nas je nebitno ko je na drugoj strani. Protiv svakoga moramo da se dokazujemo, nemamo pravo da kalkulišemo. U našem je interesu da damo maksimum. Jeste da u tri dana imamo tri jake utakmice, jeste da smo umorni ali moramo da napredujemo. To je naš interes. Pričati sada o Los Anđelesu je izlišno. Važno je i što su svi ljudi iz saveza sa nama, daju nam podršku i to je jako važno jer sve nas vidim kao jedan kolektiv, kao jednu ekipu“ rekao je Mitrović.

Crnoj Gori je pobeda protiv Australije bitna zbog kompletnog utiska i ostajanja u igri za prva tri mesta.

VPSCG/Krsto Vulović

„Mislim da nam nedostaje i mirnoće sa igračem više i iskustva. Moramo da nađemo uzrok padovima u igri koji se ponavljaju. Ostaju nam dve utakmice, svaka pobeda je velika. Moramo da budemo uspešni protiv Australije da bi onda protiv Grka probali da uradimo nešto više“ rekao je centar Vladan Spaić.

Rezultati: Australija – Srbija 6:10, Grčka – Španija 8:11, Crna Gora – Gruzija 13:12, Crna Gora – Španija 6:10, Gruzija – Australija 13:12, Španija – Gruzija 20:10, Srbija – Grčka 14:16, Crna Gora – Srrbija 9:11, Grčka – Australija 20:5.

VPSCG/Krsto Vulović

Preostali susreti, nedelja 12.mart: Crna Gora – Australija (17.30), Španija – Srbija (19.30), ponedeljak 13.mart: Grčka – Gruzija (17.30), Australija – Španija (19.30), utorak 14.mart: Gruzija – Srbija (17.30), Crna Gora – Grčka (19.30).

Plasman: Španija 9, Grčka i Srbija po 6, Crna Gora i Gruzija po 3, Australija bez bodova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!