Kobešćak za SK: Najlepše je u Jugu i Dubrovniku

Slobodan Sandić

Vjekoslava Kobešćaka sam prvi put video da na fajnal siksu Lige šampiona u Budimpešti 2016. Tada je bio tek nepunu sezonu u Jugu. Blistali su Dubrovčani, veličali Peronea, klanjali se treneru Zagrepčaninu. A da Zagrepčanina Dubrovčani, kada je vaterpolo i pitanju, prihvate kao svog....e to je uspeh.

Te godine na Margit Sigetu, moji Fića, Prle i Manda su bili tužni posle kiksa Pro Reka, Gocić i Aleksić su tugovali zbog neuspeha Solnoka pred svojom publikom a Vjeko Kobeščak je dostojanstveno proslavljao trofej koji će mu naredne godine biti tako blizu a tako daleko posle poraza u drugom uzastopnom finalu upravo od Solnoka.

Slobodan Sandić

Neku godinu kasnije, kao prijatelji sa fejsa, najavio sam mu dolazak u Dubrovnik sa željom da makar popijemo kafu u Gradskoj kafani.

„ Kakva kava, idemo na ručak“.

Lignje u restoranu, pored stare kuće Frana Lasića su bile odlične. Ali bolji utisak mi je ostavio Zagrepčanin na radu u Dubrovniku, svojim shvatanjem sporta, pobeda i poraza, života uopšte. Reči njegovih srpskih prijatelja Dejana Savića i Jugoslava Vasovića da je Vjeko „pravi“, pokazali se se tačnim.

Slobodan Sandić

Neki dan posle osvajanja Regionalne lige, rado je pristao na razgovor za Sport Klub.

„Treći trofej u sezoni. Promenili smo ekipu zbog smanjenog budžeta. Pre dve godine su otišli Garsija, Lončar, Obradović, prošle Argisopulos, Papanastasiju i Benić. Doveli smo Biljaku, Lazića, Grgurevića ali glavni cilj je afirmacija mladih. To nam je najvažniji zadatak svake godine. Sa osvojenim Superkupom i kupom Hrvatske pokazali smo potencijal, lepo izgledali. Imali smo u ovoj godini padova, mladi i neiskusni za kontinuitet. Napravili smo sve što smo hteli, mogao bih da kažem da nam je uspeh u regionu i više od planiranog, pravi bonus“.

Dolazak u Beograd je bio posle poraza u Sabadelju. Nije bilo lako, pad u poslednjoj četvrtini je mučio donekle trenera.

Slobodan Sandić

„Tamo smo bili tanki. Znaš, imamo kvalitetnu prvu postavu, ulaze zatim mladi koji imaju želju da napreduju, da se dokažu. Nekad ide, nekad stane, ali zadovoljan sam. Sledi nam završnica prvenstva Hrvatske. Hoćemo rezultat, rival Jadran je sve jači. Tu je i fajnal ejt Lige šampiona.Želimo da se tu nađemo, imamo težak raspored u grupi ali je bitno da sve samo rešavamo“.

Jug kao fabrika asova postoji decenijama. Velika imena traže prostor. Knjiga o istoriji Juga ima blizu 500 strana, trofeje je teško izbrojati. Dokument o vremenu. Ali prošlost je za priču od nje se ne živi.

„Nikada neću odstupiti od forsiranja mladih igrača. Naredne sezone ćemo uključiti još pet, šest momaka. Treba imati strpljenja, dug je to put. I Dubrovnik i klub imaju strpljenja i to je najvažnije. Uvek sam radio sa mladima, volim taj deo posla. Treba na početku karijere da imaju slobodu, kredit ali da to lagano vrate na treninzima i utakmicama“.

Slobodan Sandić

Zna se da je Kobešćak pomoćnik u stručnom štabu Francuske. Ne prihvata priče po kojima je najzaslužniji za sve bolje igre domaćina Olimpijskih igara. Podsetimo, Francuska je bila senzacionalni pobednik duela osmine finala EP u Splitu protiv Srbije i tada je selektor Dejan Savić rekao:

„Čestitam Francuzima, posebno Vjeki Kobešćaku“.

Ima i priča i da će posle Pariza Kobešćak šetati pored Trijumfalne kapije, uživati u lepotama „grada svetlosti“ i voditi brigu o reprezentacijia. Odmah razjašnjava:

„Biću sa Francuzima ove godine na svetskom u Fukuoki, biću i kasnije, naravno i na Igrama. To je taj deo plana. Svi ostali su vezani za Jug. Imam ugovor još dve godine. Ovde sam se afirmisao kao trener. Jug i Dubrovnik su za mene najbolje sredine na svetu za bavljenje vaterpolom. Zadovoljan sam igračima, upravom, navijačima, svi želimo da budemo još bolji“.

VK Novi Beograd/Đorđe Kostić

Na kraju vraćamo se Regionalnoj ligi koja po Kobešćaku ima izuzetnu snagu.

„Kvalitet je visok, draž je pojačana sa drugom ligom pa je zanimljivo i na vrhu i na dnu. Fajnal for je bio fantastičan, neizvestan, videli smo vrhunski vaterpolo. Moramo ipak više da ulažemo u ligu, kalendar čini svoje. Nema termina, pristalica sam ligaškog sistema a ne turnirskog. Da se igra utakmica nedeljno, sa naglašenim derbijima bilo bi sjajno za sve i nas aktere i publiku i sponzore“.

Zvaničan razgovor za Sport Klub je završen. Pitam:

„ Koliko ste trofeja osvojili sa Jugom ?“

„ Novinar Sportskih Novosti Dean Bauer je izbrojao 18“.

„Dobićes ulicu u Dubrovniku“

„Ne treba, bolje neka oslobode malo budžet da možemo da ponovo napadamo Evropu“ zavrašava Vjeko Kobešćak, Zagrepčanin kojeg Dubrovčani svojataju.

Nije to malo.