“Naš cilj je Pariz, verujem da ćemo stići do njega”

VPSCG

Predsednik Vaterpolo plivačkog saveza Crne Gore, Đuro Marić, naglasio je da bi plasman vaterpolo reprezentacije na Olimpijske igre 2024. godine bio veliki uspeh i da je stvaranje novog tima proces u kojem ima dosta prepreka.

Vaterpolo godina je počela kvalifikacionim turnirom Svetskog kupa u Podgorici, na kojem popularne „ajkule“ nisu uspele da se plasiraju na završni turnir u Los Anđelesu. Ostvaren je učinak od tri pobede – Gruzija, Australija, Grčka i dva poraza – Španija, Srbija.

VPSCG/Krsto Vulović

“Šteta, ali mislim da smo napravili iskorak u odnosu na prošlo leto. Bliži smo selekcijama iz grupe od šest najjačih, nedostaje nam još iskustva, ali rastemo, to je evidentno”, rekao je Đuro Marić za sajt Saveza.

Turnir u Podgorici je samo početak zahtevne i izazovne, predolimpijske godine, u kojoj “ajkule” imaju dva velika takmičenja – Evropsko i Svetsko prvenstvo.

“Pariz 2024. je naš ultimativni cilj. Podsetiću da je vaterpolo selekcija jedina koja je četiri puta učestvovala na Olimpijskim igrama, želja nam je da nastavimo niz. Biće teško, a verujem da ćemo uspeti. Odlazak u Pariz bio bi veliki uspeh naše selekcije. Savez će uraditi sve da osigura najbolje moguće uslove na putu do tog cilja”, rekao je Marić.

Sport Klub

Na kvalifikacionim turnirom Svetskog kupa u Podgorici VPSCG je pokazao da je spreman da organizuje velika takmičenja.

“Veoma samo zadovoljni, i mi u Savezu i zvaničnici Svetske federacije vodenih sportova, kako je protekao turnir u Podgorici. To je bilo treće veliko takmičenje koje smo organizovali za dve godine. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu svih koji su učestvovali u organizaciji, zahvaljujući sjajnim mladim ljudima, volonterima iz Podgorice i sada smo ispunili očekivanja, iako je reč o zahtevnom poslu”, rekao  je Marić.

U julu će Podgorica biti domaćin još jednog velikog međunarodnog događaja – Evropskog U15 prvenstva, na kome će učestvovati čak 24 selekcije.

VPSCG

“I to je dokaz da radimo dobro, a apliciramo za organizaciju ovakvih događaja iz dva razloga. Jedan je taj što smanjujemo troškove Saveza, jeftinije nam je da dočekujemo, nego da putujemo. Drugi je želja da konstantno radimo na popularizaciji vaterpola u Crnoj Gori”, naglasio je Marić.

Marić se osvrnuo i na kritike na račun rezultata nacionalnog tima.

“Izbegavali smo, jer smatramo da ne bi trebalo da se obaziremo na maliciozne i nedobronamerne komentare i kritike. Mislimo da rasprava takvog nivoa ne vodi ničemu, niti rešava probleme. Takođe, na meti je najčešće bio selektor Gojković, iako je reč o čoveku koji je sa reprezentacijom Crne Gore osvojio dve evropske medalje – 2016. i 2020. godine, te dva puta slavio u Svetskoj ligi. Ono što imamo sada je naša realnost, smatram čak i da idemo preko naših objektivnih mogućnosti i kapaciteta”, rekao je Marić i objasnio:

VPSCG/Anna Feher

“Moralo je da dođe do smene generacija, to je neminovan proces. Nekada smo imali asove svetskog kalibra, poput Zlokovića, Ivovića, braće Janović, Jokića i mnogih drugih, koji su se kalili i razvijali u većem sistemu i žestokoj konkurenciji, a karijeru gradili u najjačim klubovima i ligama. Mi sada ukupno imamo 50-ak seniora, mali broj igra u vrhunskim klubovima. Tržište igrača ne greši. Situacija je takva, moramo da budemo realni i strpljivi, stvaranje novog tima i novih igrača je proces”.

Komentari (0)

Vidi sve komentare