RL: Hrvatski timovi iskoristili slabosti srpskih sastava

Vaterpolo 27. mar 202316:44 2 komentara
Slobodan Sandić

Toni Popadić ni u polufinalu protiv Novog Beograda, ni u finalu sa Jadranom nije imao ni 50 posto odbrana. Ali četiri odbranjena peterca u seriji za pobednika doneli su naslov MVP Regionalne lige. To najbolje oslikava tri neizvesne utakmice finalnog turnira održanog u Beogradu.

Teško da bi neko na kladionici stavio tri iksa, očekivalo se u polufinalu da Novi Beograd dobije Jug a da Radnički, ako ništa drugo, po zakonu velikih brojeva u četvrtom susretu u sezoni konačno pobedi Jadran. Srpsko finale je bila želja domaćina, Hrvati teško da su i zamišljali da će se njihovi timovi sastati u borbi za trofej.

Da ne bude zabune Jadran i Jug su velikom borbenošću iskoristili greške domaćina, moglo bi da se kaže da su Srbi bili velikodušni pa su rivalima prvo poklonili peterce a zatim i pobedu.

Radnički je neshvatljivo pao kada je trebalo grogiranog boksera poslati u carstvo snova. Vrlićev gol u prvom napadu trećeg dela za 8:6 bio je kao poručen. A šta da se kaže o neprimišljenom gestu Čagalja koji 6,07 do kraja dog dela, preko vode udario Vrlića i time uručio premiju Kragujevčanima u vidu peterca a zatim i četiri minuta igre sa igračem više. Da je Ćuk umesto stative pogodio mrežu teško je da bi se Jadran vratio.

Slobodan Sandić

Ovako taj udarac je uneo nervozu, pa su u tih četiri minuta srpski igrači tri puta bili isključeni, u napadu promašivali. Jeste Ukropina pogodio za 9:6 ali odbrane za Burićeva dva majstorska  šuta nije bilo. Ti minuti su završeni 2:2. Kada je Tomasović pogodio za potpuni povratak u igru 9:10 i četvrtinu u kojoj je njegov tim imao četiri minuta minus u bazenu, dva peterca na strani rivala, okončao sa 3:3 bilo je jasno da se pitaju Splićani. Jadran je preokrenuo rezultat da bi Ukropina na kraju obezbedio peterce u kojima je Anić zaustavio udarac Draškovića za konačan trijumf.

Kao više puta ove sezone Radnički nije imao koncentraciju sve vreme, oscilacije u igri svakog pojedinca su ogromne. Zna se da su Radulović i Vico prošlost, da su Lukić i Dobožanov novi Novobeograđani i sigurno da pored svih napora fokus na igri ne može da bude na željenom nivou. Dolazak Kojića i Draškovića je zalog za budućnost ali Kragujevčanima treba veliki reset, angažovanje igrača koji mogu da odgovore ambicijama na koji su srpski ljubitelji vaterpola navikli.

Slobodan Sandić

Novi Beograd je nedavno lako dobio Jug u Dubrovniku. I u ligi šampiona bolje stoji od Dubrovčana koji su u Beograd stigli sa šamarom iz Sabadelja. Tim iz Gruža je mogao da se uzda samo tradiciju a ona je da u važnim utakmicama nalazi način da odoli napadu na papiru kvalitetnijeg rivala. U Ligi šampiona je Jug dobio poslednju četvrtinu 4:2, Joković je neki sekund pre kraja pogodio stativu za potpuni preokret, ostalo je 12:12. I sada je bilo isto. Kakaris i Vukojević su anulirali prednost domaćina 11:9 a zatim preko Fatovića imali bolju priliku od peterca. Tada je zablistao inače slabi golman Fernandez ali, kako se ispostavilo, za nekoliko minuta odložio poraz favorita.

Srpski i do skora regionalni šampion nije formi. Povremeni bleskovi tokom sezone samo pokazuju potencijal ekipe velikih imena. Najavljene ambicije na četiri fronta su sada prepolovljene. Izgubljena su dva fiksa nacionalni kup i regionalno takmičenje u kojem je u ligaškom delu ostvaren, bez napora, maksimalan učinak.

Nikola Jakšić
Starsport

Teško je verovati da će se propustiti domaće prvenstvo a onda ostaje završnica Lige šampiona gde će na drugoj strani biti izuzetno ozbiljni klubovi. Ovakvom igrom Gocićev tim nema šta da traži. Odmor do srede poslužiće stručnom timu za analizu, igračima da se resetuju a u jednom se sigurno svi slažu. Za evropske ambicije kvalitet igre mora baš da se podigne.

Jug je bio srećniji od Jadrana i zasluženo slavio. Splićani imaju kompleks u mečevima za trofej kada je na drugoj strani sastav iz Dubrovnika. Dogodi se ponekad, manje važna pobeda, ali po pravilu, bitne utakmice dobija Jug. Ove sezone je već pobedio u Superkupu 14:11 i nacionalnom kupu 10:5.

Slobodan Sandić

I ovoga puta Dubrovčani su pokazali iz svoje fabrike neka nova imena poput Mozare, Vukojevića, Zvona i već dobro znanog Žuvele. Pored njih videli smo i izvrsnog centra Kakarisa koji je zaradio u oba meča 12 isključenja. Kobeščak zna posao i ne libi se da po principu „ ko rizikuje profitira“ gura u vatru veliki broj mladih igrača.

Uz uvek dobro pogođene strance ima sastav koji zna šta hoće. Uzgred Vjeko je iz Zagreba a u Jugu je od 2015. godine. Kada Dubrovnik tako prihvati Zagrepčanina znači da vredi. I sigurno Kobeščak je najveća vrednost tima iz Gruža. Jadran je drugi put drugi u regionu. Imao je tokom finala poslednji napad skoro do kraja ali je Marelja pogrešio što je tražio da se na gol skoro i ne misli. Uzdao se u peterce i izgubio.

Komentari (2)

Vidi sve komentare