SP: Mađarska kaznila promašaje Crne Gore

VPSCG/Krsto Vulović

Izabranici Vladimira Gojkovića, vaterpolisti Crne Gore, odigrali su odlično tokom prve deonice, veoma dobro i u nastavku meča kada je odbrana u pitanju, ali su imali mnogo, baš mnogo promašenih zicera, što je Mađarska znala i umela da kazni 12:8 (3:3, 3:1,3:2,3:2).

Golove za Crnu Goru postigli su: Marko Petković četiri, Dušan Banićević, Dušan Matković, Kanstantin Averka i Vasilije Radović po jedan. Golove za Mađarsku, postigli su: Đorđo Zalanki četiri, Silard Janšik i Marton Vamoš po dva, Zoltan Pol, Deneš Varga, Kristijan Manherc i Gergelji Burijan po jedan.

Vaterpolisti Crne Gore, iako sa najmlađom selekcijom na šampionatu planete, ispunili su obećanje koje su dali pre polaska na Svetsko prvenstvo i u kojem su naglasili da će u svakom meču, bez obzira na ime rivala, nastojati da stignu do pobede. Tako je bilo protiv Mađarske, koja slovi za najvećeg favorita u grupi, za jednog od najvećih favorita na turniru.

Prva deonica je donela veliku borbu. Mađarska je tri puta vodila, a Crna Gora tri puta stizala do izjednačenja – 3:3. Golove za Mađarsku, postigli su Marton Vamoš, Zoltan Pol, Đorđo Zalanki. Strelci za Crnu Goru, bili su Dušan Banićević, Marko Petković i Vasilije Radović.

VPSCG/Krsto Vulović

Do kraja prvog poluvremena, Kanstanin Averka je promašio peterac, zatim pogodio za 4:3, ali je Mađarska u režiji Silarda Janšika i Đorđa Zalankija stigla do 6:4.

Početkom trećeg kvartala Crna Gora je dva puta pogađala okvir gola, dok je gol koji je postigao Deneš Varga priznat iako je ostao utisak da lopta nije prešla gol liniju – 7:4. Crna Gora je imala problema da pronađe rešenje za sjajnu odbranu Mađara i delovalo je da domaćin Svetskog prvenstva lomi meč u svoju korist.

Maddie Meyer/Getty Images

Mrežu golmana Tešanovića, pogodili su Vamoš i Janšik za 9:4. Mađari su britalno kažnjavali promašaje Crne Gore. Izabranici Vladimira Gojković se nisu predavali. Uspeli su preko Marka Petkovića i Dušana Matkovića da smanje na 6:9, uoči poslednje deonice.

Marko Petković je pogodio za 7:9. Crna Gora je propustila napad sa dva igrača više, Averka je pogodio prečku, Čućković šutirao tik pored gola, a kazna za promašaje je stigla u vidu gola koji je postigao sjajni Đorđo Zalanki. Nedugo zatim, Kristijan Manherc je pogodio za 11:7 i pitanje pobednika je rešeno.

Foto: VPSCG

U drugom meču grupe, Gruzija je pobedila Brazila sa 14:10. Ono što je veoma bitno kada je grupa u kojoj se nalazi Crna Gora u pitanju, Japan je pobedio Nemačku sa 12:11, pa se pojavljuje kao potencijalni rival u osmini finala.

Prvo kolo:  Australija – Kazahstan 10:4, Japan – Nemačka 12:11, Italija – Južna Afrika 22:4, Gruzija – Brazil 14:10, Španija – Kanada 19:2, Hrvatska – Grčka 8:8, Srbija – SAD 17:13.

VPSCG

U drugom kolu, koje je na programu 23. juna, snage će odmeriti: Hrvatska – Nemačka, Srbija – Australija, Španija – Južna Afrika, Gruzija – Crna Gora, Italija – Kanada, Japan – Grčka, Kazahstan, Mađarska – Brazil.

Prvoplasirane selekcije iz grupa će izboriti plasman u četvrtfinale dok će reprezentacije koje budu na kotama dva i tri, nokaut fazu početi utakmicma osmine finala.