Španija slomila Italiju, posle peteraca do svetskog trona

Vaterpolo 3. jul 202221:23 > 21:28 0 komentara
VPSCG/Anna Feher

Vaterpolisti Španije uspeli su posle atomskog meča, posle triler završnice i petara da pobede Italiju sa 15:14 (3:3, 3:0, 2:3, 1:3, 6:5), uspeli su da stignu do titule prvaka sveta, uspeli su da se revanširaju Italiji za poraz sa prošlog Svetskog prvenstva u Gvangžuu.

Golove za Španiju, postigli su: Alvaro Granados četiri, Alberto Munariz dva, Martin Famera, Rožer Tahulj, Felipe Perone po jedan. Golove za Italiju, postigli su: Đakomo Kanela dva, Frančesko Di Fulvio, Nikolas Prešuti, Luka Marciali, Andrea Fondeli po jedan.

Prva deonice je donela atomski vaterpolo, kao što se i očekivalo. Španija je krenula bolje, vodila je sa 3:1, ali je Italija uspela da stigne do egala – 3:3. Golove za Španiju, postigli su Alberto Munariz (dva) i Alvaro Granados. Strelci za Italiju, bili su Đakomo Kanela, Eduardo Di Soma i Lorenco Bruni.

Novi igrač Novog Beograda, Alvaro Granados je postigao dva gola u nizu tokom druge deonice, pa je Španija ponovo bila na plus dva – 5:3. Italija nije uspevala da nađe rešenje za žestok presing Španaca, a Španija je posle sjajne asistencije Felipea Peronea i gola Rožera Tahulja, vodila sa 6:3.

Sport Klub

Felipe Perone je pogodio za 7:3, Luka Marciali za 4:7, Alvaro Granados za 8:4, a Đakomo Kanela za 5:8. Posle serije golova, usledila je serija sjajnih odbrana obe selekcije, a u samoj završnici ovog perioda igre, Andrea Fondeli je smanjio na 6:8.

Martin Famera je doneo Španiji plus tri, a Italiju je na minus dva, vratio Frančesko Di Fulvio. Italija je imala nešto više od pet minuta da stigne do preokreta, ili izjednačenja i peteraca. Borba u bazenu se rasplamsala, a stepen borbene gotovosti u odbrani je podignut na granitni nivo. Mreže su mirovale, a na tri minuta pre kraja Vićenco Dolče je pogodio za 8:9.

Sport Klub

Samo 60 sekundi kasnije, na semaforu je pisalo 9:9, a fenomenalan gol je postigao Nikolas Prešuti. Španija je bila u problemu, prishološka prednost je bila na strani Italijana. Agire je neutralisao projektil Prešutija, a Španija je na 35 sekudni pre kraja imala napad da igračem više, ali je Italija uspela da se odbrani.

Usledio je penal rulet. Felipe Perone je doneo prednost Španiji, a sa druge strane Luka Damonte je uzvratio istom merom. Alvaro Granados je bio siguran, a Agire je skinuo peterac Đakomu Kaneli. S druge strane, Alberto Munariz je pogodio prečku, a Gonzalo Ečenike doneo izjednačenje. Mark Larumbe je bio siguran, a siguran je bio i Frančesko Di Fulvio. Serhi Kabanjas je zatresao mrežu Italije, a Nikolas Prešuti mrežu Španije – 13:13.

VPSCG/Krsto Vulović

Perone je ponovo bio siguran, kao i Damonte. Granados je bio miran, a Agire je ponovo skinuo peterac Kaneli, pa je veliko slavlje Španaca moglo da počne.

Podsećanja radi, Grčka je pobedila Hrvatsku sa 9:7 u borbi za bronzanu medalju. Srbija je pobedila SAD sa 13:10 u borbi za peto, a Mađarska je bila bolja od Crne Gore sa 8:6 u borbi za sedmo mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!