Splitska razglednica: Ulaznice Nenada Periša

Vaterpolo 6. sep 202217:19 1 komentar
Printscren

Beograd je nekoliko meseci na početku godine pratio „slučaj Periš“. Nestanak Mateje Periša uznemirio je glavni grad, pokrenuo snažne emocije i nadanja oca Nenada da mu je sin ipak živ. Iako je bilo malo indicija da je tako nešto moguće i da je 28-godišnji Splićanin nesrećno završio život, svi su se nadali da se čuda ipak dešavaju.

Zašto je Nenad Periš interesantan? Reč je o vrhunskom vaterpolo sudiji koji ima visok rejting u svetu vaterpola, koji ima brojne prijatelje u svetu. Svi su bili uz Nenada Periša koji je u svojoj tragediji kako kaže spoznao svu veličinu i toplinu Beograđana.

„Siguran sam da sam sada postao, posle svega bolji čovek“, govorio je teškim ali ponosnim glasom kada je iz katoličke crkve na Vračaru ispraćao telo svog sina za Split.

Poručio je:

„Vidimo se dole.“

LEN

Periš je u Beogradu bio sve vreme u kući Igora Milanovića. Starom prijatelju iz bazena Igor je ukazao gostoprimstvo, našao mu se u muci u najtežim momentima. O tome ni jedan ni drugi nisu hteli da pričaju. Nije Periš posle svega sudio F8 u Beogradu iz razumljivih razloga. Pričati sa Beograđanima o vaterpolu u Splitu obavezno znači i pomenuti Periša. Priznaje se na svakom koraku širina ponašanja Beograđana i Srba o kojima je Periš govorio i gore i dole. I sam, tužni Splićanin je obećao gostoprimstvo svakom ko je potraži, delić zahvalnosti za podršku u danima tuge.

Najgore je kada u celoj priči, kada znate šta se sve događalo, tako „ubijenog „ čoveka pitate kako je:

„Držim se, šta ću. Niko ko nije doživeo ovakvu bol ne zna kako je a opet nikom ne želim da je doživi. I Matej bi mi tako rekao „drži se“. Znate kada se navijač raduje golu, koliko god uneo emocija ne unosi je ko onaj koji je postigao gol. Tako je i ovde, ljudi sažaljevaju ali ne znaju kako je porodici i meni. I ne treb da znaju.“

Ne treba da se priča o danim tuge. I sam Nenad Periš kaže da život ide dalje, da je Matej živ dokle je on živ. Okrećemo temu o prvenstvu, vrhunski organozovanom.

„Interesovanje je ogromno, nema karata za Spaladium“, kažemo mu.

„Eh nema, možda bi se moglo naći, treba li vam“?

„Dve ne bi loše bilo.“

„Probaću.“

Sutradan poruka na mobilnom:

„Hotel Korner u Sinjskoj, na vaše ime. Budite mi zdravo i dobro.“

Ulaznice dobijene od Periša. Ipak drugačije od drugih, od čoveka koji je zavoleo Beograd u danima najveće tuge, čovek kojem su Beograđani rekli da bi voleli da ga vide kao ambasadora Hrvatske u Srbiji. Beograđani ne biraju lako, ali kada izaberu…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare