Srbija vs. Hrvatska: Brojke kažu sve! (VIDEO)

Vaterpolo 14. feb 202414:35 0 komentara

U većini susreta sa Srbijom u periodu od 2014. do 2019. godine Hrvati su ulazili u duel svesni da uspeh nije blizu. Remi na EP u Bidmpešti 2014. godine 8:8 i pobeda u polufinalu SP takođe u Budimpešti 2017. godine 12:11 su najsvetliji momenti.

Sve ostalo porazi, neki baš teški poput finala SP u Kazanju 11:4, grupi u Beogradu na EP 2016. godine 13:6 i finalu Rija 11:7. Dobila je Srbija posle i polufinale EP u Barseloni 2018. godine, a seriju uspeha zaključila epskom utakmicom na Tašu 2019. godine kada je pobedom u finalu izborila olimpijsku vizu. Uzgred, učinila je to i 2015. godine u Bergamu 9:6.

Hrvatima kad pomenete Srbe u tom periodu kao šamar da udarite. Od te kišne utakmice na Tašu, koja je, budimo pošetni, jedva dobijena sve se promenilo. Hrvatska više nije izgubila ni jedan susret na zvaničnim takmičenjima. Pobedili su u Tokiju u grupi 15:12, na SP u Budimpešti 14:12 i sada u Dohi 15:13. Poslednja dva poraza su rezultat stanja generacija posle Tokija i tu brojke ne lažu. Srbija je u sedam takmičenja jednom stigla do četvrtog mesta, Hrvatska je bila prvak i vicešampion Evrope, četvrta i deveta na svetu i sada je blizu odličja. Na dva takmičenja manje važna nije bila na finalnim turnirima.

Legendarni srpski selektor Nikola Stamenić je govorio:

„Semafor jedini govori istinu“.

Ta istina nije na našoj strani. Upravo je četvrtfinale u Budimpešti na SP 2022. godine protiv Hrvatske tada dalo smernice ove generacije. Borben susret je izgubljen kao i u Dohi. Svi elementi su bili na hrvatskoj strani.

Mitrović je branio 22-8, Popadić 24-12, srpski šut 38-12, hrvatski 30-14, srpski igrač više 15-6, hrvatski 13-7, po jedan realizovani peterac na obe strane. Srbija, osim pet remija, ni jedan jedini put nije bila u vodjstvu. U Dohi je Filipović branio 18-3, Bijač 23-10 (dva peterca), srpski šut 27- 13, hrvatski 29-15, srpski igrač više 15-6, hrvatski 15-10, peterci Srbija 3-1, Hrvatska 2-2. Srbija je vodila tokom druge četvrtine 5:4, 7:5, 8:7, 9:8.

VSS/Slobodan Sandić

Dakle, brojke se slabo razlikuju. Mogao je Stevanović da menja Filipovića iskusnim Mitrovićem. Sa golmanom bez odbrane u prvom delu imao je 9:9. U drugom je Filipović uhvatio tri lopte ali je Srbija izgubila. Šta bi bilo kada bi bilo, predmet je analize.

Suština je u smirenosti. Srbija je već opterećena četvrtfinalima, pada kako teče utakmica, ulazi u srljanje, nepotrebnu nervozu. Još kad rival pogađa sve, u drugoj četvrtini, najboljoj za Srbiju, Hrvatska je imala igrača više 5-5, teško je igrati. U trećoj, najslabijoj za oba tima, Srbija je imala šest puta igrača više, nerealizovani peterac, jedan gol a sve ostalo neizgrađenje akcije, brzoplete, bez ideje. Hrvatska je isto pala ali je u mirnoći i svesna odvijanja situacija sa igračem manje i više, dočekala svoj trenutak. Srbija se vraćala ali bez potrebne mirnoće da tada jedini put viđenu nesigurnost Hrvata, završi posao.

VSS/Slobodan Sandić

Poslednji srpski adut je bio peterac kod 12:13 kojeg Rašović nije realizovao. Mandićev brutaliti kod 12:14 je samo dosolio ranu, preokreta nije moglo da bude. Hrvatska se jeste umorila, veličajući Srbe posle uspeha, veličala je svoju pobedu. Sa pravom, tako bi svako radio. Ali da je to bila velika utakmica… Teško.

Srbija ostaje u problemu bitne utakmice, psihičkoj pa možda i fizičkoj pripremi, strpljenja u igri, izgubljenoj snazi odbrane pa i sada slabog dana golmana. Kao i dalje da se živi u 2021. godini. Treba da se kaže, ova reprezentacija ima igrače koji su bili olimpijski šampioni, neki čak i dva puta, ali ovaj sastav nije olimpijski pobednik. Sada je to tim koji nema puno vremena da ispravlja greške jer su akteri rasuti po svetu za razliku od drugih reprezentacija.

Problema ima, valja se skupiti u svakom segmentu organizacije, bukvalno u svakom. Zaboraviti na ega, sujete i krenuti u Pariz. Vremena je, ponavljamo, jako malo. Na svim Olimpisjkim igrama smo bili kandidati za zlato, u Riju čak i jedini. Sada to nismo. Možda to saznanje probudi inat, skine ogromno breme sa ledja ekipe koja je pokazala da može da bude ravnopravana većini zemalja.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!