Stevanović: Medalja je samo pitanje vremena

Vaterpolo 24. feb 202412:43 0 komentara
Uroš Stevanović
foto VSS Marcel ter Bals-MTB/Photo

Odavno srpska vaterpolo reprezentacija nije imala tako naporan program kao u proteklih osam meseci. Posle kvalifikacija u Turskoj za odlazak na EP i učešća na Svetskom kupu u Los Anđelesu stigla su tri najvažnija takmičenja.

U Fukuoki na SP je osvojeno četvrto mesto, u Zagrebu na EP je ekipa stala u četvrtfinalu i bila sedma, dok je SP u Dohi donelo šesto mesto. Plasmani nisu na nivou na koji je navikao srpski vaterpolo, ali je jasno da je jednom novom sastavu potrebno vreme. Ipak za Olimpijske igre u Parizu treba očekivati najbolje što ovaj tim može da pruži a videćemo koliko će to da vredi.

U razgovoru za sajt selektor Uroš Stevanović je prvo ocenio urađeno u Zagrebu i Dohi u odnosu na Fukuoku.

“Rezultatski nismo napravili napredak ali u svim ostalim segmentima stvaranje igre i tima tendencija napretka je evidentna.

Šta vas je zadovoljilo na poslednjem takmičenju i i da li je Doha u odnosu na tri turnira najbolje odigrana?

“Od Dohe smo bili na nivou kome težimo, tek smo od 2. januara i sparinga sa reprezentacijom Nemačke bili kompletniji posle godinu dana rada. Jakšić je izašao iz povrede i to su mu bili prvi treninzi na kojima je maksimalno mogao da radi. On nije igrao Svetski kup u Podgorici, Mandić Svetsko prvenstvo u Fukuoki i to su im bili prvi zajednički treninzi u reprezentaciji od Svetskog prvenstva u Budimpešti 2022. Trebalo je vremena i drugačija je koncepcija igre kada jedan od njih ne igra a do EP u Hrvatskoj nismo imali vremena ali mogu da budem zadovoljniji kako je sve izgledalo na Svetskom prvenstvu u Dohi.

VSS/Orange Pictures

Tri ekipe Hrvatska, Španija i Itlija su osvojile medalje na oba takmičenja. Gde smo u odnosu na taj vrh?

“Rezultatski na poslednjim takmičenjima nedostajao je jedan korak ka medaljama, u Fukuoki smo bili četvrti, u Hrvatskoj smo ispali u četvrtfinalu od Mađarske posle peteraca, u Dohi u četvrtfinalu od Hrvatske koja je osvojila Svetsko prvenstvo i vicešampion je Evrope tako da sam siguran da je pitanje samo vremena kada će se doći do medalja.

Vratimo se Dohi. Kakva je ocena utakmica sa Japanom, Crnom Gorom, SAD, Hrvatskom, Mađarskom i Grčkom?

“Mogu da budem zadovoljan sa utakmicama u grupi, Japanom, Crnom Gorom i Amerikom uprkos lošem ulasku u poslednjoj utakmici. U četvrtfinalu protiv Hrvatske smo se odbranili šest od 16 puta sa igračem manje, golman nam je imao jedini loš dan na Svetskom prvenstvu i promašili smo dva peterca. Sve to zajedno je previše za tako bitnu utakmicu.“

Photo by Marcel ter Bals/MTB-Photo)

Kako rešiti očigledan psihološki problem važne utakmice. Da li postoji ili je u pitanju i uvek bolji protivnik ?

“Ne postoji ni psihološki problem niti je protivnik svaki put bio bolji. Svako od tri prvenstva je zasebna priča.
Kako ste zadovoljni ponašanjem, atmosferom u ekipi, ispunjavanjem obaveza. – Sve je bilo na nivou koji zahteva reprezentacija Srbije.

Radoslav Filipović je dobio prednost u odnosu na druge golmane. Da li je ovakav jak naporan turnir za njega bio nešto novo i da li bi ga sada menjali tokom duela sa Hrvatskom ?

VSS/Slobodan Sandić

“Ovo mu je prvo prvenstvo koje brani kao prvi golman, zadovoljan sam sa njegovim nastupima, po broju odbrana je četvrti golman Svetskog prvenstva a nismo imali nijednog lakog protivnika na ovom takmičenju. Hteo sam i trebalo je da ga zamenim u nekom trenutku četvrtfinala, zbog važnosti utakmice nije bio na svom nivou ali sada ima jedno takvo iskustvo koje je morao da prođe. Ne postoji drugi način.”

Da li se slažete da su centri odigrali najbolji turnir posebno Vico i Ubović i da li je Petar Jakšić opravdao očekivanja?

“Svi igrači su davali svoj maksimum, kad budemo u kontinuitetu kao tim na svom maksimumu doći ćemo i do medalja.”

Kakvi su dalji planovi u prenatrpanom programu?

“Igrači su u paklenom ritmu koji stvarno nema nikakvog smisla, ne znam kako će posle dva velika takmičenja izneti i zahtevnu klupsku sezonu a posle biti spremni za najveće i najvažnije takmičenje. Okvirni plan postoji, ostali su detalji, organizovaćemo i turnir u Srbiji od 4. do 7. jula, pred put imaćemo i treninge sa Crnom Gorom.”

VSS/Orange Pictures

Ima li vremena da se do Pariza igra još popravi, obzirom na dugu sezonu i vremena za pripreme?

“Imaćemo mesec i po dana priprema kao i svi ostali, dovoljno za sve što treba da uradimo.”.

Žreb u grupi za OI je na prvi pogled dobar (Španija, Mađarska, Francuska, Japan i Australija) ali je možda to mač sa dve oštrice zbog kasnije rivala u četvrtfinalu ?

“Najvažnija utakmica na OI je četvrtfinale, druga grupa je potpuno ujednačena tako da lakšeg protivnika u četvrtfinalu nema a to pokazuju i rezultati sa prethodnih Olimpijskih igara”, zaključio je Uroš Stevanović.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!