Surovo iskreni Prlainović: Ko posle Mandića i Jakšića?

Vaterpolo 13. feb 202423:44 18 komentara
VSS/Marcel ter Bals

"Bijač je napravio najveću razliku", rekao je legendarni Andrija Prlainović (36) upitan za komentar današnjeg "klasika" u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Dohi koji je (ponovo) pripao Hrvatskoj.

„Srbija je u većem delu susreta bila bolji rival, ali nije uspela napraviti veću razliku i odvojiti se. Takođe, osim fenomenalnog Bijača, presudila je jako loša igra Srbije s igračem manje i loš dan golmana“, nadovezao se nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije u razgovoru za hrvatski „Index“ i, otprilike, potvrdio ono što smo konstatovali u izveštaju sa meča.

„Nema se tu šta previše filozofirati, s tri obrane se jako teško prolazi četvrtfinale protiv protivnika koji je u najmanju ruku jednako kvalitetan. Da, jako čudna utakmica. Jako loše obrane u prve dve četvrtine. Čak i u nastavku, loše s obzirom na to da je ovo bio susret za polufinale. Srbija se, dok je imala dobru realizaciju, mogla i morala odvojiti. Međutim, kao što sam rekao, ne možeš dobiti ovakvu utakmicu kad ti golman u trećoj četvrtini obrani prvu loptu“, dodao je osvajač dva svetska i pet evropskih zlata u kapici sa „četiri S“.

VIŠE O DOHI:

„Obrana je ranije bila najjači adut srpske reprezentacije. Na tome smo bazirali svoje uspehe, a sad je to druga priča. S ovakvom obranom nemamo čemu da se nadamo. Kad smo osvajali medalje u prošle dve decenije, uvek smo primali malo golova. To nam je bila najveća snaga, a sad se to promenilo“.

Upitan za silazak njegove generacije sa scene, naročito odluku da se sedmorica trofejnih igrača povuče u jednom danu posle odbrane olimpijskog zlata u Tokiju 2021. godine, Prlainović je rekao…

„Ne bih spominjao moju generaciju, ali to ne treba ni upoređivati. Pad je očit. Jednostavno, Srbija u nekoliko poslednjih godina nije dobila značajna osveženja koja smo očekivali da će dobiti. Nakon Mandića i Jakšića, koji su sad već među najiskusnijima, kroz domaće klubove nismo stvorili igrače te klase za reprezentaciju“, iskren je Novljanin.

„To je tako, s tim moramo živeti i to je trenutna situacija. Najveći dobitak ovog Svetskog prvenstva je plasman na Igre u Pariz. S obzirom na sve, čak smo se i toga pribojavali, ali srećom to smo ostvarili. Ko zna, možda će u Parizu biti više sreće pa da napravimo neki korak više u odnosu na EP i SP“.

Nije se složio sa konstatacijom da je narušen kult reprezentacije koja je u jednom trenutku bila zvanični olimpijski, svetski i evropski šampion.

„Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Nijednom igraču ne mogu zameriti ništa. Na svakoj utakmici i na ovom turniru i u Zagrebu odigrali su najbolje što mogu. Dali su sve od sebe, dali su svoj maksimum i što se tiče Srbije, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je u ovom trenutku dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne za više od četvrtfinala“, pričao je.

„Ništa, sad treba napraviti dobru analizu za Pariz, imamo dovoljno utakmica da vidimo gde smo grešili i možda bismo mogli pokušati i s nekim drugim rešenjima“.

Ništa… nazad na trening!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare