“Treba nam mnogo rada i strpljenja na putu ka medaljama”

Vaterpolo 3. jul 20229:09 1 komentar
VPSCG/Anna Feher

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, sa najmlađom selekcijom na Svetskom prvenstvu, imala je primarni cilj da stigne do četvrtfinala, da u duelima na tom putu, kao i u duelima sa najboljim selekcijama planete, stekne zlata vredno iskustvo.

Svi ciljevi su ostvareni, ali je na kraju ostao i mali žal, jer je Crna Gora u četvrtfinalu bila na pragu podviga. Naime, da je sjajni Bogdan Đurđić umesto prečke, zatresao mrežu Španije, Crna Gora bi stigla do penal ruleta, imala bi psihološku prednost, pa bi Španija možda ostala bez finala, a Crna Gora bi prigrabila epitet senzacionalnog iznenađenja, ali…

Ali, treba biti realan. Crna Gora ima veliki potencijal, ima mladu ekipu, ekipu koja nema iskustva, koja nema induvidualni kvalitet i rutinu, a sve su to stvari koje se stiču radom, strpljenjem….

„Kad sam ušao u proces stvaranja nove generacije, bio sam svestan  čime raspolažemo, bio sam svestan koliko imamo momaka koji igraju na vrhunskom nivou, u vrhunskim klubovima.  Bilo je dosta promena u ekipi i oni koji nisu debitanti prvi put imaju važniju ulogu u timu. Pitanje je jesu li se snašli u tome ili nisu, ali i koga imamo još kod kuće. Ovo mi je dalo dobru sliku i ne bih izvukao neke zaključke da nismo došli u ovom sastavu. Odigrali smo na nivou dve ključne utakmice, protiv Mađarske na startu i Španije u četvrtfinalu, neki su pokazali više, neki manje. Naša baza nije prevelika, imamo još pet igrača koji su ostali u Crnoj Gori. Svi će se boriti za mesto na Evropskom prvenstvu, nadam se da će svi biti na višem nivou nego što smo sada jer ima šest, sedam sedmica rada do Splita“, rekao je selektor Vladimir Gojković, pa nastavio:

VPSCG/Krsto Vulović

„Šta nam nedostaje da bi mogli da se borimo za medalje na velikim takmičenjima? Tri godine rada! Protiv Španaca se videlo da je ekipa fokusirana, odgovorili smo njihovom perfektnom sistemu. Deset godina igraju zajedno Ligu šampiona, u tome je ključ, ali odgovorili smo našim sistemom, parirali odbranom. Na sve to mora da se ima individualni kvalitet, mi tu imamo dva golmana top klase, a na svemu drugom moramo da radimo. Tu je nekoliko talentovanih momaka, ali imaju 18, 19, 20 godina i moramo da ih sačekamo. Ne može se to postići za tri sedmice ili jedno leto“, zaključio je selektor „ajkula“.

Anna Feher

Podsećanja radi, Crna Gora je na startu odigrala odličan meč, ali je poražena od Mađarske. Usledile su pobede protiv Gruzije, Brazila, Japana u osmini finala. Poraz od Španije u četvrtfinalu, poraz od Srbije u razigravanju od petog do osmog mesta, a Crna Gora krug na Svetskom prvenstvu zatvara protiv Mađarske, koja je bila jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje, ali….

Komentari (1)

Vidi sve komentare