Vasović za SK: Hoćemo da se vratimo u vrh!

Vaterpolo 10. nov 202214:46 0 komentara
VSS

U dve funkcije Jugoslav Vasović će ove sezone imati baš dosta posla. Direktor Radničkog, sastava koji ima velike ambicije i predsednik stručnog saveta VS Srbije sa akcentom na reprezentativne selekcije posle turbulentnog leta na brojnim takmičenjima.

U razgovoru za Sport Klub, Vasović kaže su zadaci poznati, da, kada je reprezentacija u pitanju, tradicija obavezuje, da jednostavno, vremena za odmor nema.

„Imali smo turbulentno leto, posebno kada su seniori u pitanju. Sve se zna, dosta smo razgovarali na kraju sezone, sve smo ostavili u kući. Dejan Savić je posle jednog sjajnog perioda podneo ostavku, fenomenalnih deset godina i velikih uspeha je teško ponoviti i pitanje je da li će iko ikada uspeti da to uradi„  rekao je Vasović.

VSS/Slobodan Sandić

Posle ostavke Savića, stručni savet je za naslednika predložio Uroša Stevanovića, trenera Radničkog, svojevremeno člana stručnog tima Dejana Savića i uspešnog u radu sa mlađim reprezentativnim kategorijama u poslednje tri sezone. I ako neko zna Stevanovića to je Vasović. Njih dvojicu smatraju za najzaslužnijim za sve ono što godinama radi Radnički.

„Mi smo ga predložili, Upravni odbor prihvatio i nema tu mnogo priče. Na njemu je da krene sa reprezentativnim seniorskim radom. Letvice su visoke ali smo svi, zajedno sa njim svesni težine puta. Posebno kada se zna kakve nas obaveze, koliko takmičenja čekaju zaključno sa Olimpijskim igrama u Parizu. Idemo korak po korak“.

Do Pariza, za koji Srbija tek treba da se kvalifikuje, ispiti su u Fukuoki i Dohi na svetskim prvenstvima i Izraelu na šampionatu „starog kontinenta“.

VSS/Aleksandra Krupanič

„Znamo odavno, zgusnuto je sve. Omladinske selekcije imaju svoja takmičenja. Vremena za pripreme kakve bi voleli da imamo nema. Recimo kapiten reprezentacije 2003. Martinović će imati F8, a možda i još neko od srpskih igrača, koji se završava 3. juna, a već nedelju dana kasnije počinje Svetsko prvenstvo za tu generaciju. Nije lako.“

Kada analizira seniorski učinak Vasović ne želi da se mnogo vraća unazad:

„Tačno je, nismo navikli na takve stvari. Idemo dalje. Sada, kada je reprezentacija u pitanju samo nam je Fukuoka u glavi“.

Odličan poznavalac vaterpola u svakom segmentu, Jugoslav Vasović je, možda kao najbliži saradnik, novog selektora dovoljno iskusan da ne ulazi u domene njegovog rada.

Jugoslav Vasović
Printscreen

„Njegove odluke će biti najvažnije. Verujem da je velika konkurencija za nacionalnu kapicu ali je sve na Stevanoviću. Imali smo odlično leto kada su mlađe kategorije u pitanju. Tri medalje, dobre igre, naporan rad. Svi su zaista vredno radili. Ne bi bilo rezultata da među tim, mladim igračima, nema talentovanih vaterpolista. Na njima je da nastave da rade, da čekaju šansu, a kada je dočekeju da je zgrabe. Niko za njih to neće da uradi.”

I na pitanje da li letnji neuspesi, donekle olakšavaju poziciju Stevanovića, jer se na neki način kreće iz početka, Vasović je imao spreman odgovor:

„To je lično pitanje za selektora. Znam samo da u VSS ne razmišljamo o petom mestu, želimo da budemo tamo gde smo uvek bili. Ali, nije fraza, ogromna je kokurencija, veliki je broj zemalja zainteresovanih za vrh. Vladajući smo olimpijski šampioni i sigurno je da ne mislimo da to lako predamo. Branićemo to zlato. Prvo da se plasiramo i idemo napred“.

LEN/Krsto Vulović

Reprezentativno leto su imale i devojke, devete na EP u Splitu:

„Uz malo sreće moglo je i bolje. Ali nama su klubovi u problemima sa selekcijom, sredstvima, terminima, odlascima u inostranstvo. Baza nije velika, teško se povećava. Znam to po iskustvu iz Radničkog.“

Prve reprezentativne akcije će biti krajem godine kada bi reprezentacija trebalo da ode na pripreme u Ameriku.

„Nemamo šta da razmišljamo i da poručujemo. Učinićemo sve da budemo opet u svetskom vrhu i siguran sam da ćemo uspeti u tome“- naglasio je Jugoslav Vasović.

Srbiji je deveto mesto na EP u Splitu donelo dodatnu obavezu, taženje prolaza za učešće na narednom prvenstvu u Izraelu. Pominjane su kvalifikacije.

„Mislim da su u pitanju turniri, ali je takođe pitanje hoće li biti održani u zavisnosti od zainteresovanih ekipa.“

Ipak, ima novina:

„Na EP će igrati 16 ekipa koje će po kvalitetu biti podeljene na dve kvaliitetnije grupe sa četiri tima i dve slabije sa preostala četiri. Mi smo, sada u toj slabijoj grupi. U osmini finala je rival sastav iz kvalitetnijih grupa i ukoliko se tu pobedi ide se u četvrtfinalu na neku od ekipa koja je u grupi ostvarila najbolji rezultat. Sami smo sebi otežali put ali moramo napred!“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!