Vaterpolo rapsodija Novog Beograda

Vaterpolo 14. apr 202413:01 0 komentara
VK Novi Beograd/Miroslav Lalaš

Poput najbržeg glisera prošao je Novi Beograd splitskom lukom, ostavljajući talase u kojima su mali brodovi poput Jadrana jedva bitisali iznad vode. Ili, ako hoćete, duel Novog Beograda i Jadrana, je bio susret ferarija i fiće.

Finale Regionalne lige u Poljudu, koju je Novi Beograd dočekao bez Vlahopulosa sa tri utakmice u tri dana i to protiv prvaka Hrvatske bez Bukića sa dva meča u 72 sata bila je sve samo nije bila neizvesna. Novi Beograd je igrao, Jadran pokušavao to da čini.

Svesni kvaliteta, Novi Beograd je od samog starta postavio stvari na svoje mesto. Vrhunskom odbranom

(devet blokova Filipović tri, Drašović dva), sa probuđenim Dobožanovim (17-10), raznovrsnim napadom (34-13, Granados 10-7, Filipović 6 – 3), Novi Beograd je demonstrirao silu pred kojom je Jadran brzo nestao. Pune tribine su ćutke posmatrale kako njihovi ljubimci primaju lekciju, kako od grogiranog boksera u prve dve četvrtine u nastavku se jedva održavaju na konopcima a potom završavaju na dnu se jedinom željom da se sportsko mučenje završi što pre.

Menjao je Marelja golmane (9-24), tražio rešenje za igrača više (13-2), nemo gledao nemoćno ispucavanje prvih violina Marinić – Kragića (8-2) Harkova (6-1) i posebno neprimetnog Fatovića (3-0). Jadran osokoljen pobedom u Beogradu, natovario je sebi takav pritisak da je napadački imao učinak poput jednog Grande Granadosa. Izgubiti osam razlike finale, pred svojim navijačima je dokaz nemoći ali još više dokaz snage protivnika.

VK Novi Beograd/Miroslav Lalaš

Posle reprezentativnih pauza nije Novi Beograd briljirao. Daleko od toga. Uz povrede i bolesti, uz natrpan kalendar čekao je finalni turnir. Svesni da im je glava na panju skromni su bili protiv Juga, sigurniji protiv Novljana, kao da su čekali 32 minuta da borbe za trofej da eksplodiraju. I sve je, ponovimo polazilo za rukom. Granados, koji je malo dremao protiv Pro Reka, Juga i Novljana je pokazao moć. Bilo je ga je milina gledati, šutirao je kako je i kada hteo, izazivao poštovanje sa tribina koji pamte njegovu šraubu protiv Hrvatske u finalu EP u Zagrebu. Granados voli velike utakmice, kada krene teško ga je zaustaviti, bio je u šuterskoj formi u pravom momentu. Njegova moć je u napadu bez granica, nije čudi što Pro Reko sprema silan ugovor.

Ako je Granados to radio sa svoje strane, na drugoj je bio kapiten Filipović sa možda najboljom odigranom utakmicom u sezoni. Ne samo zbog tri gola u stilu onih iz najboljih dana, koliko zbog vođenja tima, zbog komandovanja nepogrešivom odbranom, zbog igre kakvu takva veličina može da pokaže. Ostalo mu je nešto više od deset kapica do njenog kačenja o klin i utisak je da to želi da odradi u velikom stilu. Ima kup, ima Premijer ligu, 99 posto će osvojiti Superligu a kruna će biti one dve utakmice na Malti u Ligi šampiona. FF se sprema.

VK Novi Beograd/Miroslav Lalaš

Ako su ova dvojica bili apsolutno u prvom planu, sa deset od 15 golova, valja apostrofirati odličnog Dobožanova kojem je dobar početak uneo potrebnu sigurnost uvećanu briljantnom odbranom. Konačno, odbrana taj uvek snažni adut srpskog vaterpola, je trio šutera Jadrana sveo na mizernih 17-3, Marinić- Kragić, Harkov i Fatović su jednostavno nestali. Konačan učinak 33-7 uz tri gola iz četiri peterca, dva sa igračem više i samo dva iz igre su predstavili srpsku doktrinu „nema gola iz igre“.

Novi Beograd nije imao slabog pojedinca. Duško Pijetlović bez gola, izborio je pet izbačaja, ostali su imali pune kolone doprinosa. Na kraju, Živko Gocić je posle kiksa prošle godine na svom bazenu, sada sve vratio sa kamatom. Uporno verujući u tim, doživeo je da može mirno da gleda sa klupe svoje pulene, da čeka mozga ekipe Vlahopulosa bez obzira kada bude stigao i sa optimistički kuje planove za naredna dva meseca. Da se nada bar još nekoj rapsodiji u bazenu, jer ono u subotu uveče u Splitu je bila prava vaterpolo rapsodija.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!