Draško Brguljan: Ponovo ćemo osvajati medalje

Ryan Pierse/Getty Images

Primarni cilj je bio četvrtfinale. Ostvaren je u duelima sa Kanadom, Kazahstanom i Brazilom, uz iznenađujući remi sa Kanadom. Tinjala je nada da Crna Gora može do polufinala, ali je Grčka raspršila te snove i ostavila ljubitelje vaterpola u Crnoj Gori da tuguju za propuštenim prilikama.

U bobri za plasman od 5. do 8. mesta, Crna Gora je pobedila Rusiju i Italiju, pa generacija koja se priprema da maksimum pruži na Olimpijskim igrama u Japanu kao polaznu osnovu ima peto mesto sa Svetskog prvenstva.

Sada se čeka Evropsko prvenstvo za igrače do 20 godina koje se održava u Beogradu i na koje će Crnu Goru voditi selektor Veljko Uskoković koji je prošle godine na juniorskom šampionatu planete u Podgorici osvojio srebrnu medalju. Potencijala ima, Crna Gora ima čemu da se nada. Potrebno je iskustvo i strpljenje. Iluzorno je trošiti reči koliko bi u Budimpešti značili Aleksandar Ivović, Vjekoslav Pasković, Mlađan Janović, ili bar jedan od njih.

„Jako sam zadovoljan prikazanim protiv Rusije i Italije. Momci su odigrali na veoma visokom nivou, pokazali su ogroman motiv da dostojno odbrane teško stečeni ugled i čast vaterpola u Crnoj Gori. Videla se želja u odbrani da se uzme svaka lopta. Svi igrači su dali maksimum u ovom momentu. Protiv Grčke nam je nedostajao takav način igre, koji smo forsirali celo leto. Imali smo problema sa realizacijom, ali sada znamo koji su segmenti igre na kojima treba da radimo da bi bili još bolji i da bi u skladu sa planom napredovali iz dana u dan, iz godine u godinu, do Olimpijskih igara”, rekao je selektor Vladimir Gojković a na pitanje zašto je Darko Brguljan udaljen iz tima kratko dodao:

“Niko nije i ne može da bude iznad sistema i dogovora. O Darku ćemo pričati kada se vratimo u Crnu Goru“.

VPSCG

U junaka meča protiv Italije izrastao je golman Miloš Šćepanović. Imao je 15 uspešnih intervencija uključujući i onu u poslednjim sekundama meča kada je Italija pokušala da stigne do izjednačenja.

“Sve nas je poraz od Grčke zaboleo. Hteli smo da se iskupimo i pokažemo da imamo kvalitet i da Crna Gora ima na koga da računa u budućnosti. Kada podvučemo crtu, ovo je odličan rezultat. Moramo biti zadovoljni učinjenim“, rekao je Šćepanović i dodao:

“Još uvek me boli poraz od Grčke. Mogli smo i morali bolje. Šta smo samo propustili u prvoj deonici. Kako smo lako primali golove u drugoj i trećoj“

Pored Šćepanovća, Draško Brguljan je protiv Italije odigrao bez greške. Bez ikakve dileme bio je MVP kada je reprezentacija Crne Gore u pitanju.

„U ove dve utakmice sa Rusijom i Italijom, pokazali smo da smo prava ekipa. Da smo odigrali protiv Grka kao protiv Italijana, verujem da bi epilog meča bio drugačiji, ali… Bilo je grešakai protiv Italije, ali smo dali sve od sebe. Ovo je prava ekipa, ovo je prava Crna Gora. Pobedili smo vrhunsku selekciju, koja je među tri najbolje na svetu. Moramo da nastavimo da radimo, a rezultati i medalje će doći brže nego što se mnogi nadaju”, istakao je Draško Brguljan.

Streeter Lecka ,Getty Images Sport