Zašto je otišao Igor Milanović

Vaterpolo 17. jun 202218:28 11 komentara
Igor Milanović
VK Novi Beograd

Ne podsećajući na raniju povezanost igranja u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji, treniranja istih klubova Partizana, Pro Reka i Novog Beograda, Igora Milanovića i Vladimira Vujasinovića povezuje tesna i teška saradnja sa još jednim velikim igračem Aleksandrom Šapićem.

Formalno Šapić nema nikakvu ulogu u Novom Beogradu, suštinski pita se za sve pa tako i za rad trenera.

Poslednjih dana se, u nedostatku pravih informacija, javnost bavila analizom razloga odlaska Milanovića sa klupe Novog Beograda, posle dva osvojena trofeja i drugog mesta u Evropi. Nema dileme ogroman uspeh. U tim analizima se potencira odnos Šapića i Milanovića i činjenica da je Milanović na jednom treningu objasnio Šapiću ko je trener, ko odgovara za rezultate i šta je uloga ostalih u klubu. Mnogi smatraju da je ovo bio jedan od klujčnih razloga zbog čega je kasnije Igor rekao „zbogom“ Novom Beogradu.

VK Novi Beograd
VK Novi Beograd

Nije tajna da je Vujasinović trpeo Šapićeve kritike, predavanja, mešanja u trening i taktiku. Čuje se da Vujas nije ni znao kada bi Šapić rešio da sedi na klupi pored njega, kada će doći na trening i ponekad preuzimati glavnu ulogu. Kada mu je dosadilo a u lošoj atmosferi, bez očekivanih rezultata, Vujasinović se pokupio, dao otkaz jer bi u suprotnom bio smenjen.

Da li se Jovoviću, Šapić mešao u trening nije poznato, ali iskusni trener je znao da je privremeno rešenje, pa mu to verovatno nije ni smetalo.

VK Novi Beograd/Đorđe Kostić

Ali ako je Šapić mislio da će tako moći i kod Milanovića silno se prevario. Istina je da je na jednom treningu, na početku Milanovićeve vladavine na bazenu, Šapić pokušao da nametne svoje ideje i da je naišao na reakciju koja mu se nije svidela.

“Ko je ovde trener, ti ili ja. Tako se nismo dogovorili, odoh” navodno je Milanović prekinuo trening.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Šapić se izvinio, ostavio trenera da radi i više se nije mešao. Ali nije ni zaboravio. Milanović je kao igrač bio neponovljiv, kao trener dve titule prvaka Evrope, sa Partizanom i Pro Rekom, kao ličnost dovoljno sportski drzak da se u Reku zahvali pred utakmice godine jednom Felugu bez obzira što je znao da će ga to koštati druge godine ugovora. Dakle, tvrd orah za svakoga.

Da je Jakšićeva lopta kod peteraca sa Pro Rekom završila nekoliko santimetara niže, u mreži, NBG bi možda osvojio titulu, bila bi to treća za dva meseca. Milanović bi tada mogao da radi šta hoće. Ali, Šapić je posle knedle sa treninga, morao, pre fajnal ejta, da proguta još jednu.

Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović
Starsport

Milanović je u intervjuu Sportskom Žurnalu, veličao rad Vujasinovića, a zatim i dodao da i ako nije političar kao neki u klubu, da ne može da shvati da je neko imao ideju da pokuša da ugrozi Viktora Jelenića na mestu predsednika VSS. Prvi čovek trofejne organzacije nije omiljena persona kod Šapića i to dugo traje. Milanovićeva izjava je bila kao prst u oko, javno pokazivanje samostalnosti i predstavljanja svog jasnog stava. Da li je Milanović već tada znao da će otići bez obzira na rezultat veliko je pitanje.

FOTO: Đorđe Kostić/VK Novi Beograd

Odnosi su posle toga potpuno zahladneli. Toliko da je prekid saradnje bio u obostranom interesu. Milanoviću, jer je bio svestan da bi još jedna godina bila mučenje za njega i da pristigle ponude valja razmotriti, Novom Beogradu jer je bilo jasno da trener bez podrške prvog čoveka kluba zapravo i nije trener . Na informaciju Sport kluba o odlasku Milanovića nije bilo reakcija do danas kada se oglasio saopšenjem direktor Novog Beograda Slobodan Soro. Moglo je to sa obe strane da bude brže i jasnije, da se ne dopusti mogućnost raznim abrovima.

VK Novi Beograd
VK Novi Beograd

Sportski život ide dalje. Možda će Milanović kao trener Olimpijakosa igrati protiv kluba sa kojim je osvojio dve titule. I to je sportski. Samo bilo bi zanimljivo da je Jakša umesto prečke pogodio mrežu. Tada bi sve zavisilo od Milanovića. Ko bi mogao da ga smeni sa argumentima? Teško da bi to mogao i sam Šapić. Ali, vrlo je verovatno da bi i tada Milanović digao sidro jer je mogao da bira. Prečka je dala mali prostor upravi da prenese treneru poruku da njegov ostanak na klupi više nije najjača opcija.