Samo u Engleskoj: Okrugli crveni karton zbunio ceo svet

Guliver

Utakmica FA Kupa između Reksama i Šefild junajteda, koju ste mogli da posmatrate na Sport klubu u direktnom prenosu, ostaće upamćena ne samo po sjajnom fudbalu i mnoštvu uzbuđenja, već i po jednom vrlo zanimljivom detalju.

Glavni sudija Vajtstoun je u 71. minutu pokazao okrugli crveni karton Danijelu Džejbisonu, a zatim je posle utakmice objasnio zašto nije pokazao crveni karton na kakav smo svi navikli.

Prvotimac Šefilda je ostao u šoku kad mu je sudija pokazao direktan crveni karton, ali u okruglom obliku. U šoku su ostali i gledaoci na tribinama, ali i putem TV ekrana.

Inače, kartoni okruglog oblika u Engleskoj su uvedeni još 1997. godine, ali dugo nisu bili korišćeni, pa sui h mnogi već zaboravili. Razlog, okrugli crveni karton uveden je zbog igrača koji nisu mogli da razlikuju boje, pa bi tek po obliku mogli da shvate da li se radi o žutom ili crvenom kartonu. Crveni je bio u obliku kruga, a žuti u obliku kvadrata.

Takođe, okrugli karton trebalo je da posluži ujedno i sudijama, koje su morale brzo da reaguju tokom meča, a različiti oblici su im olakšali posao, kako ne bi napravili grešku i izvadili pogrešan karton.

Utakmica je završena nerešenim ishodom (3:3), a putnika u osminu finala saznaćemo najverovatnije već iduće nedelje, kad će ovi klubovi odigrati revanš utakmicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare