Zakazano fudbalsko suđenje veka: Britanija protiv Sitija

Fudbal - video 30. nov 202313:03 3 komentara
Aleksandar Čeferin, Redžep Erdogan, šeik Mansur bin Zajed i Kaldon Al Mubarak na finalu Lige šampiona 2023. godine. (Catherine Ivill/Getty Images)

Fudbalsko suđenje veka zakazano je za jesen 2024. godine.

Tada će se Mančester sitiju, aktuelnom prvaku Evrope i Engleske, suditi za čak 115 pojedinačnih slučajeva kršenja finansijskih pravila koja regulišu poslovne i sportske odluke klubova u Premijer ligi.

Još od kada je Everton ove sezone kažnjen oduzimanjem deset bodova za daleko blaže prekršaje od onih kojim tužilaštvo tereti klub u vlasništvu kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata, na Ostrvu traju spekulacije šta bi bila adekvatna sankcija u slučaju mančesterskih plavih. Naravno da se pominje i izbacivanje u niži rang, a tim povodom menadžer tima Pep Gvardiola odgovorio je da su veće šanse da ostane ako ekipa završi u Ligi 1 nego ako odbrani titulu ove sezone.

Istraga povodom sumnji u poslovanje Mančester sitija trajala je pet godina, od 2018. do početka ove godine, a postupak pred sudom biće otvoren za otprilike godinu dana, pišu britanski mediji. To znači da „građani“ bar do početka sezone 2024/25 mogu da razmišljaju samo o sportskim temama, za razliku od vlasnika koji su uveliko angažovali najskuplju i najmoćniju advokatsku kancelariju u Velikoj Britaniji i najavili da će „potući“ sve optužbe.

Razlog za ovo odlaganje početka suđenja je, pišu mediji, otkrivanje novih intrigantnih podataka i sve veći broj svedoka koji su voljni da daju iskaz u Tužilaštvu, tako da će istraga trajati praktično do narednog leta.

Presuda se očkeuje tokom 2025. godine, ukoliko ne bude odlaganja početka suđenja.

Siti će tokom procesa odgovarati na optužbe koje se bave poslovnim odlukama čak do sezone 2009/10. Šeik Mansur Bin Zajed Al Nahjan postao je vlasnik kluba 2008.

Za predsednika je postavljen blizak prijatelj kraljevske porodice, Kaldon Al Mubarak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare