Inđićeva simultanka sa zatvorenicima u Padinskoj Skeli

Aleksandar Inđić
FOTO: Šahovski savez Srbije

Svetska šahovska federacija FIDE prošle godine je pokrenula projekat “Šahom do slobode” koji je namenjen osudjenim i pritvorenim licima širom sveta. Glavni inicijator ovog projekta je šerif Mikhail Korenman iz Čikaga koji u Americi već duži niz godina uspešno realizuje obuku i takmičenja zatvorenika.

Šahovski savez Srbije se od samog početka uključio u ovaj nesvakidašnji projekat FIDE i predstavlja jednu od najaktivnijih federacija.

povezane vesti

Uspostavljena je saradnja sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije i nekoliko Kazneno-popravnih zavoda u Srbiji. Prošle godine je ekipa Srbije sastavljena od osuđenika iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinska Skela) učestvovala na prvom onlajn interkontintentalnom prvenstvu u šahu.

Ove godine prvenstvo će se održati 13-14. oktobra, a Srbija će imati četiri tima u konkurenciji muškaraca (Padinska Skela i Zabela Požarevac), žena (Požarevac) i omladinaca (Kruševac).

U sklopu pripremnih aktivnosti održani su turniri u više kazneno-popravnih ustanova, a prva tabla reprezentacije Srbije velemajstor Aleksandar Inđić odigrao je simultanku u prostorijama Kazneno-popravnog doma u Padinskoj Skeli.

Delegaciju Šahovskog saveza Srbije (Aleksandar Inđić, Nebojša Baralić, Lena Miladinović i Rade Goljović) i predstavnike Ministarstva pravde pozdravio je upravnik Vladimir Bukvić koji je učesnicima simultanke poželo da pruže što jači otpor velemajstoru Inđiću i da ovu priliku iskoriste kako bi unapredili svoje šahovsko znanje.

U ime Šahovskog saveza Srbije na gostoprimstvu se zahvalio Nebojša Baralić, glavni savetnik predsednika ŠSS. On je upoznao prisutne sa svim aktivnostima koje su sprovođene od početka razvoja projekta, sa planovima FIDE i ŠSS na ovom polju, kao i organizaciji predstojećeg Interkontinentalnog prvenstva.

Specijalni gost je bio Dragoljub Raičević, direktor Šahovskog kluba “Crvena zvezda”. Interesantno je da Zvezda pre nekoliko godina prilikom posete Padinskoj Skeli poklonila šahovske garniture i šahovsku literaturu ovoj ustanovi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!